24.06.13 Kā iegūst pārtikas piedevas?

Pārtikas piedevas var iegūt no dabā sastopamām izejvielām (piemēram, betanīns E 162 iegūta no biešu sulas), līdz ar to tās būtu uzskatāmas par dabiskām. Daudzas piedevas ir radītas līdzīgas tām, kas atrodamas dabā (piemēram, benzoskābe E 210, kas dabā atrodama dzērvenēs). Ir arī pavisam jauni savienojumi, kuriem dabā nav analogu (piemēram, cukura aizvietotājs – saharīns E 945), ko varam uzskatīt par sintētisku pārtikas piedevu.

Pārtikas piedevas, kas iekļautas ar ES direktīvām apstiprinātajā pārtikas piedevu sarakstā – gan dabiskās izcelsmes, gan sintezētās, ir vienlīdz drošas. Dabiskās pārtikas piedevas parasti satur vairāku aktīvo vielu kompleksus, to vēl pastiprina apstrādes temperatūra un skābums. Sintezētās (mākslīgās) pārtikas piedevas ir efektīvākas, jo satur tikai vienu konkrētu aktīvo vielu un bieži vien ir stabilākas gan produkta ražošanas procesā, gan uzglabāšanas laikā.

Avots: PVD buklets "Kas ir "E" vielas?"