E-VIELAS UN MARĶĒJUMS

Kopā ar ārstiem un uztura speciālistiem esam izveidojuši E-vielu špikeri ar pārtikas piedevām, no kurām nav iemesla baidīties. Jāuzsver, ka sarakstā esošās E-vielas ES institūcijās un MK noteikumos ir atļautas un atzītas par drošām. Tomēr mūsu katra paša izvēle, vai tās lietot uzturā, vai nē. Zaļa krāsā iekrāsotas E-vielas, kuras ārsti un uztura speciālisti komentējuši, kā nekaitīgas veselībai. Mēs joprojām turpinām pilnveidot E-vielu špikeri, tādēļ aicinām arī Jūs sūtīt mums savus ieteikumus.

Kā atpazīt garšas pastiprinātājus un krāsvielas produktos?

Starptautiskā Veselības organizācija, kurā ietilpst apmēram 170 valstis, ir noteikusi, ka pārtikas piedevas ir jāapzīmē ar E burtu un attiecīgu kārtas numuru. Pēc tā arī var atpazīt uz produkta marķējuma, vai produktam ir pievienoti mākslīgie uzlabotāji. Garšas pastiprinātāji un krāsvielas ir ķīmiskas vielas, kuras vienas pašas pārtikā nekad nelieto, bet noteiktā daudzumā pievieno pārtikas produktiem. Šīs piedevas produktiem mākslīgi pievieno, lai tie labāk izskatītos un garšotu. Starptautiskās Veselības organizācijas speciālā komisija regulāri seko, lai šīs piedevas būtu nekaitīgas.

Atpazīsti garšas pastiprinātājus pēc "E"!

Izvairieties lietot uzturā produktus ar E 620–640. Tie ir garšas pastiprinātāji, kas rūpējas par produkta garšas mākslīgu uzlabošanu. Pārtikas rūpniecībā to izmanto, lai produkta garša kļūtu izteiktāka un asāka, radot mūsu garšas kārpiņām atkarību. Mūsu organisms tikai priecāsies, ja produkts būs brīvs no šiem garšas uzlabotājiem!

Atpazīsti mākslīgi pievienotas krāsvielas!

Atpazīstiet mākslīgās krāsvielas produktiem: E 100–180 un nitrītsālim E 249 un E 250, kas produktus padara izteikti dzeltenus, sārtus, u.tml.

Ir arī dabīgas krāsvielas: burkānos ir pārtikas piedevu sarakstā esošā viela ar kārtas numuru E 160a, bietēs – E 162 un sarkanajos piparos – E 160c. Šīs ir krāsvielas, kas dabīgā veidā atrodas šajos augos un no tām nevajaga baidīties.

Ceļvedis pārtikas piedevu sarakstā

Krāsvielas (E100 - E199)

Vielas, ko izmanto pārtikas produkta krāsas mainīšanai vai atjaunošanai, tostarp pārtikas dabiskās sastāvdaļas un izejvielas, kas atsevišķi netiek lietotas kā pārtika. Izšķir dabiskās (iegūtas, piemēram, no augiem un sēklām), dabiskajām identiskās (iegūtas ķīmiskā ceļā, bet identiskas vielas sastopamas dabā) un sintētiskās (iegūtas ķīmiskās sintēzes rezultātā, dabā nav sastopamas) krāsvielas.

  • E 100 Kurkumīns. Oranždzeltenā krāsa. Pievieno margarīnam, konditorejas izstrādājumiem no miltiem.
  • E 101 Riboflavīni. Dzeltenā krāsa, vitamīns B2 (I) Riboflavīns (II) Riboflavīna-5"- fosfāts
  • E 102 Tartrazīns. Dzeltenā krāsa. Pievieno bezalkoholiskajiem dzērieniem, sausajām zupām, siera cepumiem, saldajai kukurūzai, konditorejas izstrādājumiem u.c.
  • E 104 Hinolīna dzeltenais. Pievieno dzērieniem, tehnoloģiski apstrādātiem produktiem.
  • E 110 Saulrieta dzeltenais FCF. Dzeltenā krāsa. Pievieno konditorejas izstrādājumiem, sausajām zupām, cepumiem, augļu sulām, graudu produktiem, konservētām zivīm u.c.
  • E 120 Košenils, karmīnskābe. Sarkanā krāsa. Pīrāgu pildījums, gaļas izstrādājumi, jogurts, cepti produkti, alkoholiskie dzērieni.
  • E 122 Azorubīns, karmoizīns. Sarkanā krāsa. Pievieno konditorejas izstrādājumiem un marcipānam.
  • E 123 Amarants. Purpursārta sarkanā krāsa. Pievieno alkoholiskajiem dzērieniem, atspirdzinošajiem dzērieniem, upeņu produktiem, sausajiem kūku maisījumiem, želejas kristāliem, graudu produktiem.
  • E 124 Košenila sarkanais, kumačs 4R. Sarkanā krāsa. Pievieno desertu maisījumiem, tomātu zupai.
  • E 127 Eritrozīns. Sarkanā krāsa. Pievieno konservētajiem ķiršiem un zemenēm, cepumiem, desu apvalkiem, konservētiem augļu kokteiļiem.
  • E 128 Sarkanais 2G. Pievieno desām, hamburgeru gaļai, vārītai gaļai.
  • E 129 Alūra sarkanais AC. Sarkanā krāsa. Pievieno biskvītiem, sausajiem kūku maisījumiem, augļu aromātiskajiem pildījumiem, šokolādes cepumiem.
  • E 131 Patentzilais V.
  • E 132 Indigotīns. Zilā krāsa. Pievieno konditorejas izstrādājumiem, biskvītiem, saldējumam, atspirdzinošiem dzērieniem, maizes izstrādājumiem.
  • E 133 Briljantzilais FC,F Zilā krāsa. Pievieno konservētiem dārzeņiem, desertiem, piena produktiem, graudaugu produktiem, atspirdzinošiem dzērieniem u.c.
  • E 140 Hlorofili un hlorofilīni. Zaļā olīvkrāsa (ir dabiska uztura (I) Hlorofili sastāvdaļa) (II) Hlorofilīni.
  • E 141 Hlorofili un hlorofilīnu Olīvkrāsa vara kompleksi (I) Hlorofilu vara kompleksi (II) Hlorofilīnu vara kompleksi.
  • E 142 Zaļais S. Zaļa krāsa. Pielietojums: siera kūkas sausais maisījums, konservēti zirņi, piparmētru mērce.
  • E 150 Karamele. Tumši brūnā krāsa. Pievieno alum, viskijam, bezalkoholiskajiem dzērieniem, mērcēm, cepumiem, marinētiem dārzeņiem, ievārījumiem u.c.
  • E 150 (a) Karamele
  • E 150 (b) Sulfīta karamele
  • E 150 (c) Amonija Karamele. Pievieno alum, mērcēm un konfektēm.
  • E 150 (d) Amonija sulfīta karamele. Izmanto skābos, gāzētos dzērienos.
  • E 151 Briljanta melnais BN, melnais PN. Melnā krāsa. Pievienošana: dzeramais jogurts, upeņu kūkas sausais maisījums, brūnā mērce.
  • E 153 Augogle. Melnā krāsa. Pievieno lakricai, želejas konfektēm, augļu sulas koncentrātam, konditorejas izstrādājumiem u.c.
  • E 154 Brūnais FK. Pievieno žāvētām siļķēm, kūpinātām un sālītām zivīm, kartupeļu čipsiem u.c.
  • E 155 Brūnais HT. Brūnā krāsa. Pievieno šokolādes kūkām.
  • E 160(a) Karotīni Oranždzeltenā krāsa. Galvenokārt (I) Jauktie karotīni. Pievieno margarīnam, (II) Beta-karotīns bezalkoholiskajiem dzērieniem.
  • E 160(b) Annato, biksīns, norbiksīns. Persiku krāsa. Cepti produkti, brokastu pārslas, piena produkti, margarīns, samazināta tauku satura pastas.
  • E 160(c) Paprikas ekstrakts, kapsantīns, kapsorubīns. Var būt pat labvēlīga ietekme uz organismu.
  • E 160(d) Likopēns. Zupas, jogurts, dzērieni, uzturvielu batoniņi. Var būt pat labvēlīga ietekme uz organismu.
  • E 160(e) Beta-apo-8", karotināls (C30). Oranžā krāsa.
  • E 160(f) Beta-apo-8", karotīnskābes etilesteris (C30). Oranžā krāsa.
  • E 161(b) Luteīns. Dzeltenā krāsa.
  • E 161(g) Kantaksantīns. Oranžā krāsa. Saldējums, zivju pirkstiņi, cepumi, konservi, mērces, marinēti dārzeņi.
  • E 162 Biešu sarkanais, betanīns. Purpurkrāsa. Pievieno saldējumam, lakricai, želejām.
  • E 163 Antocianīni. Violetā krāsa. Var būt labvēlīga ietekme uz organismu.
  • E 170 Kalcija karbonāti. Var būt labvēlīgi organismam.
  • E 171 Titāna dioksīds. Baltā krāsa. Pievieno saldumiem, saldajiem ēdieniem.
  • E 172 Dzelzs oksīdi un dzelzs hidroksīdi. Gaļas pastēte, kūku un desertu sausie maisījumi, lašu un garneļu pastēte.
  • E 173 Alumīnijs. Pievieno kūku glazējumam.
  • E 174 Sudrabs. Pievieno kūku dekorējumam.
  • E 175 Zelts. Pievieno kūku dekorējumam.
  • E 180 Litolrubīns BK.

Konservanti (E200 - E299)

Vielas, kas pagarina pārtikas produkta saglabāšanās laiku, aizsargājot to no mikroorganismu izraisītas bojāšanās. Konservanti nevar kompensēt higiēnas noteikumu neievērošanu un uzlabot daļēji vai pilnīgi bojātu pārtiku.

  • E 200 Sorbīnskābe. Pievieno bezalkoholiskajiem dzērieniem, sulām, augļu jogurtiem, kausētā siera šķēlēm, šokolādes sīrupiem, saldētām picām u.c.
  • E 202 Kālija sorbāts. Šokolāde, siers, maize, cepti izstrādājumi, siera kūka, vīna ražošana.
  • E 203 Kalcija sorbāts. Pievieno saldētām picām, miltu konditorejas izstrādājumiem
  • E 210 Benzoskābe. Pievieno bezalkoholiskajiem dzērieniem, sulām.
  • E 211 Nātrija benzoāts. Var atrast kaviārā, siera kūkā, pīrāgos, margarīnā, marinētos gurķīšos, ananāsu sulā, garnelēs, sojas mērcē, saldumos, galda olīvēs, piena un gaļas produktos, konfektēs un dzērienos.
  • E 212 Kālija benzoāts. Var atrasties cukurotos ķiršos, džemos un pastās, čili pastā.
  • E 213 Kalcija benzoāts. Var būt košļājamā gumijā, augļu sulās, margarīnā un saldējumā, kā arī vārītos atspirdzinošos dzērienos.
  • E 214 Etil-p-hidroksilbenzoāts. Var būt saldējumā, sidrā, margarīnā, košļājamā gumijā, augļu sulas un vārītos atspirdzinošos dzērienos.
  • E 215 Nātrija etil-phodroksibenzoāts.
  • E 216 Propil-p-hodroksibenzoāts. Saldumi, cepti izstrādājumi, želejas konservi, dzērieni.
  • E 217 Nātrija propil-phidroksibenzoāts.
  • E 218 Metil-p-hidroksilbezoāts. Var būt konservos, želejās, ceptos izstrādājumos, augļu sulās un slātu mērcēs.
  • E 219 Nātrija metil-p-. Pievieno alum, džemiem, hidroksibenzoāts ievārījumiem, salātu krējumam, bezalkoholiskajiem dzērieniem, augļu mīkstumiem, marinētām reņģēm, skumbrijām.
  • E 220 Sēra dioksīds. Pievieno alum, bezalkoholiskajiem dzērieniem, žāvētiem augļiem, sulām, vīniem, etiķim, kartupeļu produktiem.
  • E 221 Nātrija sulfīts
  • E 222 Nātrija bisulfīts
  • E 223 Nātrija metabisulfīts. Var atrasties žāvētos augļos, tomātu pastā, maizes un miltu izstrādājumos un želejās.
  • E 224 Kālija metabisulfīts.
  • E 226 Kalcija sulfīts. Konservēti dārzeņi un augļi.
  • E 227 Kalcija hidrogēnsulfīts. Pievieno žāvētiem augļiem, atūdeņotiem dārzeņiem, augļu sulām un sīrupiem, desām, piena-augļu desertiem, sidram, alum un vīnam.
  • E 228 Kālija hodrogēnsulfīts. Pievieno vīniem.
  • E 230 Difenils, bifenils. Var atrasties marmelādē, citrusaugļu mizā. Lieto dažu augļu dezinficēšanai(atliekas var būt mizā), pārtikā, kas ietīta papīrā, kurš impregnēts ar difenilu.
  • E 231 Ortofenfenols.
  • E 232 Nātrija o-fenilfenols. Galvenokārt lieto citrusaugļu virsmas apstrādei.
  • E 234 Nizīns. Pievieno sieram.
  • E 235 Natamicīns. Pievieno sieram un gaļas produktiem, lai neveidotos sēnīte.
  • E 239 Heksametilēntetramīns. Pievieno marinētām reņģēm un skumbrijām.
  • E 242 Dimetildikarbonāts.
  • E 249 Kālija nitrīts. Var būt sālītos, marinētos, kūpinātos, pārstrādātos un presētos gaļas izstrādājumos.
  • E 250 Nātrija nitrīts. Atļauts pievienot tikai maisījumiem ar vārāmo sāli.
  • E 251 Nātrija nitrāts. Var atrasties apstrādātos gaļas izstrādājumos.
  • E 252 Kālija nitrāts. Pievieno speķim, šķiņķim, žāvētai un kūpinātai gaļai, sālītai liellopu gaļai un dažiem sieriem.
  • E 260 Etiķskābe.
  • E 261 Kālija acetāts
  • E 262 Nātrija acetāts
  • E 263 Kalcija acetāts
  • E 270 Pienskābe
  • E 280 Propionskābe. Var tikt lietots saldējumā, kausētos sieros, saldumos un ceptos izstrādājumos, maizes rūpniecība.
  • E 281 Nātrija propionāts. Tiek lietots kūku glazūrām, ceptos un konditorejas izstrādājumos.
  • E 282 Kalcija propionāts. Var atrasties šokolādes produktos, putnu gaļas pildījumā, kausētā sierā un maizē.
  • E 283 Kālija propionāts. Pievieno miltu un maizes konditorejas izstrādājumiem.
  • E 284 Borskābe.
  • E 285 Nātrija tetraborāts, boraks.
  • E 290 Oglekļa dioksīds. Pievieno vīniem, bezalkoholiskajiem dzērieniem.
  • E 296 Abolskābe.
  • E 297 Fumārskābe.

Antioksidanti, skābuma regulētāji (E300 - E399)

Vielas, kas pagarina pārtikas produkta saglabāšanas laiku, aizsargājot to no oksidācijas izraisītas bojāšanās (piemēram, no tauku sasmakšanas, vitamīnu oksidēšanās, krāsas maiņas).

  • E 300 Askorbīnskābe. Vitamīns C. Labvēlīga ietekme uz veselību. Tomēr to pārdozējot, var izraisīt caureju, mazasinību vai nierakmeņu veidošanos.
  • E 301 Nātrija askorbāts.
  • E 302 Kalcija askorbāts.
  • E 304 Askorbīnskābes taukskābju esteri. Tādas pašas funkcijas kā vitamīnam C.
  • E 306 Tokoferolu koncentrāts. Vitamīns E. Pievieno augu eļļām.
  • E 307 Alfa-tokoferols Vitamīns E. Var būt margarīnā, baltajos rīsos, baltajos miltos un baltmaizē.
  • E 308 Gamma-tokoferols Vitamīns E. Var tikt lietots slātu eļļā, piena produktos un margarīnā.
  • E 309 Delta-tokoferols Vitamīns E. Var būt margarīnā, salātu eļļā, piena produktos.
  • E 310 Propilgallāts. Pievieno margarīnam, taukvielām un eļļām, košļājamajām gumijām.
  • E 311 Oktilgallāts. Pievieno margarīnam, taukvielām un eļļām.
  • E 312 Dodecilgallāts. Pievieno margarīnam, taukvielām un eļļām.
  • E 315 Eritorbīnskābe.
  • E 316 Nātrija eritorbāts.
  • E 319 Butilhidrohidrons. Izmanto, lai pagarinātu produkta derīguma termiņu.
  • E 320 Butilēts hidroksianizols. Pievieno taukvielām, eļļām, gaļa izstrādājumos, sausajām zupām.
  • E 321 Butilēts hidroksitoluols. Var tikt lietots pārtikas taukos un eļļās, zivju produktos, alus un iesala dzērienos un košļājamās gumijās.
  • E 322 Lecitīni. Pievieno šokolādei, brokastu sieriem ar zemu tauku saturu.
  • E 325 Nātrija laktāts.
  • E 326 Kālija laktāts.
  • E 327 Kalcija laktāts. Var būt konditorejas izstrādājumos, iebiezinātā pienā, cepamajā pulverī, konservētās, diedzētās pupiņās.
  • E 330 Citronskābe.
  • E 331 Nātrija citrāti.
  • E 332 Kālija citrāti.
  • E 333 Kalcija citrāti.
  • E 334 Vīnskābe.
  • E 335 Nātrija tartrāti.
  • E 336 Kālija tartrāti. Var tik izmantoti konditorejas izstrādājumos, augļu želejā, cepamajā pulverī, augļu sulās un dzērienos.
  • E 337 Kālija nātrija tartrāts.
  • E 338 Fosforskābe.
  • E 339 Nātrija fosfāti. Var traucēt D vitamīna iedarbību un samazināt kaulu stiprumu.
  • E 340 Kālija fosfāti.  Var traucēt D vitamīna iedarbību un samazināt kaulu stiprumu.
  • E 341 Kalcija fosfāti. Var traucēt D vitamīna iedarbību un samazināt kaulu stiprumu.
  • E 343 Magnija fosfāti. Var traucēt D vitamīna iedarbību un samazināt kaulu stiprumu.
  • E 350 Nātrija malāti.
  • E 351 Kālija malāts. Mitruma uzturētājs. Pievieno džemiem, saldumiem, kūkām, cepumiem.
  • E 352 Kalcija malāti. Cietinātājs. Pievieno konservētajiem augļiem un dārzeņiem.
  • E 353 Metavīnskābe. Pievieno vīniem.
  • E 354 Kalcija tartrāti.
  • E 355 Adipīnskābe. Aromatizētājs. Pievieno saldumiem, sintētiskajiem krēma desertiem.
  • E 356 Nātrija adipināts.
  • E 357 Kālija adipināts.
  • E 363 Dzintarskābe. Aromatizētājs. Pievieno sausajiem pārtikas un dzērienu maisījumiem.
  • E 380 Triamonija citrāts. Emulģējošais sāls. Pievieno kausētajiem sieriem
  • E 385 Kalcija dinātrija etilēndiamīntetraacetāts. Sekvestrants. Pievieno konservētajiem vēžveidīgajiem.
  • E 392 Rozmarīna ekstrakti. Pievieno ādas kopšanas līdzekļiem.

Emulgatori, biezinātāji, saldinātāji un stabilizētāji (E400 - E499)

Emulgatori. Vielas, kas nodrošina divu vai vairāku nesajaucamu pārtikas produkta daļu (piemēram, eļļas un ūdens) sajaukšanos un homogēna maisījuma uzturēšanu.

Biezinātāji - vielas, kas palielina pārtikas produkta viskozitāti.

Stabilizētāji. Vielas, kas notur nemainīgu pārtikas produkta fizikālo un ķīmisko stāvokli, spēj noturēt pārtikas produktā savstarpēji nesajaucamu vielu homogēnu izkliedi, kā arī stabilizē, saglabā vai intensificē pārtikas produkta krāsu.

  • E 400 Algīnskābe. Pievieno saldējumam, mīkstajiem sieriem
  • E 401 Nātrija algināts. Pievieno sausajiem kūku maisījumiem
  • E 402 Kālija algināts
  • E 403 Amonija algināts
  • E 404 Kalcija algināts
  • E 405 Propān-1,2-diola algināts. Pievieno salātu mērcēm, biezpienam, mājas sieram, biezpiena sieram
  • E 406 Agars. Pievieno saldējumam
  • E 407 Karagināns. Pievieno ātri pagatavojamajiem želeju maisījumiem, piena kokteiļiem.
  • E 407 (a) Apstrādātas Eucheuma jūraszāles. Pielietojumu katīt E 407.
  • E 410 Baltās akācijas sveķi. Pievieno salātu krējumam.
  • E 412 Guāra sveķi. Pievieno sausajām zupām (paciņās), bezē, tomātu mērcēm.
  • E 413 Tragakans. Pievieno salātu mērcēm, kausētajam sieram.
  • E 414 Akācijas sveķi. Pievieno konditorejas izstrādājumiem, atspirdzinošos dzērienos.
  • E 415 Ksantāna sveķi. Pievieno kāpostu salātiem, saldajām marinādēm, tomātu mērcēm.
  • E 416 Karaja sveķi. Pievieno mīkstajiem sieriem, mērcēm.
  • E 417 Tara sveķi.
  • E 418 Želena sveķi.
  • E 422 Glicerīns. Mitruma uzturētājs, šķīdinātājs. Pievieno kūku glazūrām, konditorejas izstrādājumiem
  • E 425 «Konjac». Var būt sūkājamās konfektēs, džemā, majonēzē,zupā, gaļas mērcēs.
  • E 427 Kasijas sveķi. Biezinātājs. Izmanto mājdzīvnieku barībā, kā arī kā stabilizētāju saldētajos desertos.
  • E 431 Polioksietilēna stearāts (40).
  • E 432 Polioksietilēna sorbitāna monolaurāts (polisorbāts 20)
  • E 433 Polioksietilēna sorbitāna monooleāts (polisorbāts 80). Var būt saldētā ogu krēmā, majonēzē, šerbertā, marinētos dārzeņos, saldējumā un glazūrās.
  • E 434 Polioksietilēna sorbitāna monopalmitāts (polisorbāts 40). Var būt putukrējumā, konditorejas izstrādājumos, zupās un dzērienos.
  • E 435 Polioksietilāna sorbitāna. Pievieno konditorejas monostearāts izstrādājumiem (polisorbāts 60). Var atrasties kūku sausajos maisījumos, kūkās, glazūrā, dzērienu sausajos maisījumos un konditorejas izstrādājumos.
  • E 436 Polioksietilēna sorbitāna tristearāts (polisorbāts 65). Var būt saldētā olu krēmā, saldējumā, sausos kūku maisījumos, glazūrā un pildījumos.
  • E 440 Pektīni.
  • E 442 Amonija fosfatīdi. Pievieno kakao un šokolādes produktiem.
  • E 444 Saharozes acetāta izobutirāts.
  • E 445 Polofonija glicerīna esteri.
  • E 450 Difosfāti (I) Dinātrija difosfāts (II) Trinātrija difosfāts (III) Tetranātrija difosfāts (V) Tetrakālija difosfāts (VI) Dikalcija difosfāts (VII) Kalcija dihidrogēndifosfāts - sekvestranti, emulģējošie sāļi, stabilizētāji. Pievieno putukrējumam, zivju un gaļas produktiem, maizei, kausētajam sieram, konservētiem dārzeņiem.
  • E 451 Trifosfāti.
  • E 452 Polifosfāti.
  • E 459 Beta-ciklodekstrīns.
  • E 460 Celulozes (I) Mikrokristāliskā celuloze (II) Celulozes pulveris
  • E 461 Metilceluloze. Pievieno brokastu sieriem
  • E 462 Etilceluloze.
  • E 463 Hidroksipropilceluloze
  • E 464 Hidroksipropilmetilceluloze
  • E 465 Etilmetilceluloze. Var atrasties augu taukos, putotos garnējumos, zema tauku satura krējums, saldējuma aizstājējos.
  • E 466 Karboksimetilceluloze, karboksimetilcelulozes nātrija sāls.
  • E 468 Šķērsšūtās karboksimetilcelulozes nātrija sāls. Var būt saldinātājos.
  • E 469 Fermentatīvi hidrolizēta karboksimetilceluloze.
  • E 470(a) Taukskābju nātrija, kālija. Pievieno kūku maisījumiem un kalcija sāļi.
  • E 470(b) Taukskābju magnija sāļi. Pievieno kūku maisījumiem.
  • E 471 Taukskābju mono un diglicerīdi. Pievieno saldētiem desertiem.
  • E 472(a) Taukskābju mono un diglicerīdu pienskābes esteri. Pievieno sausajiem uzpūteņa maisījumiem.
  • E 472(b) Taukskābju mono un diglicerīdu pienskābes esteridi. Pievieno desertu garnējumiem.
  • E 472 (c) Taukskābju mono un diglicerīdu citronskābes esteri. Izmanto zīdaiņu un bērnu pārtikā.
  • E 472 (d) Taukskābju mono un diglicerīdu vīnskābes esteri. Stabilizators. Izmanto augsta tauku satura maizē, ēdamajos taukos, putotajos taukos un gaļas produktos.
  • E 472 (e) Taukskabju mono un diglicerīdu diacetilvīnskābes esteri. Izmanto kraukšķīgās maizēs, cepumos, kafijas pieniņos, saldējumā un salātu mērcēs.
  • E 472 (f) Taukskābju mono un diglicerīdu jauktie etiķskābes un vīnskābes esteri. Pievieno maizei.
  • E 473 Taukskābju saharozes esteri.
  • E 474 Saharozes glicerīdi
  • E 475 Taukskābju poliglicerīna esteri. Pievieno kūkām un tortēm.
  • E 476 Poliglicerīna poliriciolāts. Pievieno šokolādes glazūrām, kūkās.
  • E 477 Taukskābju propān 1,2-diola esteri. Pievieno šķīstošajiem desertiem.
  • E 479 (b) Termiski oksidētas sojas eļļas iedarbības produkts ar taukskābju mono un diglicerīdiem.
  • E 481 Nātrija stearoil-2-laktāts. Pievieno maizei, kūkām un cepumiem.
  • E 482 Kalcija stearoil-2-laktilāts. Pievieno sausajām gaļas mērcēm (granulētajām)
  • E 483 Steariltartrāts. Var būt dažādās mīklās.
  • E 491 Sorbitāna monostearāts.
  • E 492 Sorbitāna tristearāts.
  • E 493 Sorbitāna monolaurāts.
  • E 494 Sorbitāna monooleāts.
  • E 495 Sorbitāna monopalmitāts. Pievieno kūku maisījumiem.

Saldinātāji. Cukuru nesaturošas pārtikas piedevas, kuras lieto, lai piešķirtu pārtikas produktam saldu garšu vai lieto kā galda saldinātājus. Tos drīkst saturēt produkti bez cukura.

  • E 421 Mannīts. Pievieno konditorejas izstrādājumiem bez cukura.
  • E 420 Sorbīts. Pievieno konditorejas izstrādājumiem, Sorbīta sīrups izstrādājumiem bez cukura, džemiem, kuri domāti cukurslimniekiem.

Skābuma regulētāji, irdinātāji (E500 - E599)

Skābuma regulētāji - vielas, kas maina vai regulē pārtikas produkta skābumu vai bāziskumu.

Irdinātāji - vielas vai to maisījumi, kas, izdalot gāzes, palielina mīklas apjomu.

  • E 500 Nātrija karbonāti (I) Nātrija karbonāts (II) Nātrija hidrogēnkarbonāts (III) Nātrija seskvikarbonāts. Dzeramā soda
  • E 501 Kālija karbonāti (I) Kālija karbonāts (II) Kālija hidrogēnkabronāts. Šķīdinātājs. Pievieno džemiem, želejām, miltiem, vīnam, kakao.
  • E 503 Amonija karbonāti (I) Amonija karbonāts (II) Amonija hidrogēnkarbonāts -. Pievieno cepumiem, kakao
  • E 504 Magnija karbonāti (I) Magnija karbonāts (II) Magnija hidroksīdkarbonāts - Pretsalipes viela. Pievieno vafelēm, glazūrām
  • E 507 Sālsskābe
  • E 508 Kālija hlorīds. Sāls aizvietotājs, recinātājs.
  • E 509 Kalcija hlorīds. Cietinātājs. Pievieno konservētajiem augļiem un dārzeņiem.
  • E 511 Magnija hlorīds.
  • E 512 Alvas hlorīds.
  • E 513 Sērskābe. ļoti bīstama koncentrētā veidā.
  • E 514 Nātrija sulfāti (I) Nātrija sulfāts (II) Nātrija hidrogēnsulfāts. Var būt tuncī, cepumos un košļājamās gumijas bāzē.
  • E 515 Kālija sulfāti (I) Kālija sulfāts (II) Kālija hidrogēnsulfāts. Sāls aizvietotājs. Nelielā daudzumā uzskata par nekaitīgu lietošanai uzturā.
  • E 516 Kalcija sulfāts. Cietinātājs. Pievieno maizei. Nelielā daudzumā uzskata par nekaitīgu lietošanai uzturā.
  • E 517 Amonija sulfāts.
  • E 520 Alumīnija sulfāts.
  • E 521 Alumīnija nātrija sulfāts.
  • E 522 Alumīnija kālija sulfāts.
  • E 523 Alumīnija amonija sulfāts. Var atrasties cepamajā pulverī, graudu un miltu pārstrādes produkcijā.
  • E 524 Nātrija hidroksīds. Pievieno džemiem, saldumiem, kakao.
  • E 525 Kālija hidroksīds. Pievieno saldumiem.
  • E 526 Kalcija hidroksīds. Pievieno saldumiem.
  • E 527 Amonija hidroksīds Šķīdinātājs un krāsvielu atšķaidītājs. Pievieno kakao.
  • E 528 Magnija hidroksīds. Pievieno saldumiem.
  • E 529 Kalcija oksīds. Pievieno saldumiem.
  • E 530 Magnija oksīds. Pretsalipes viela. Pievieno kakao produktiem.
  • E 535 Nātrija perocianīds
  • E 536 Kālija ferocianīds Pretsalipes viela (pievieno sālim), kristalizācijas līdzeklis (pievieno vīnam).
  • E 538 Kalcija ferocianīds. Pievieno sālij, lai tā nesaliptu.
  • E 541 Nātrija alumīnija, skābais fisfāts. Skābe, irdinātājs. Pievieno kūku maisījumiem, miltiem, cepumiem.
  • E 551 Silīcija dioksīds Pretsalipes viela. Pievieno vājpiena pulverim, saldinātājiem.
  • E 552 Kalcija silikāts. Pretsalipes viela. Pievieno cukura glazūrām, saldumiem.
  • E 553(a) Magnija silikāti (I) Magnija silikāts (II) Magnija trisilikāts - pretsalipes viela. Pievieno konditorejas izstrādājumiem.
  • E 553(b) Talks. Pievieno konditorejas izstrādājumiem.
  • E 554 Nātrija alumīnija silikāts.
  • E 555 Kālija alumīnija silikāts (sk. E173).
  • E 556 Kalcija alumīnija silikāts.
  • E 558 Bentonīts.
  • E 559 Alumīnija silikāts. Pretsalipes viela.
  • E 568 4-heksilrezorcīns
  • E 570 Taukskābes
  • E 574 Glukonskābe. Skābe, sekvestrants. Pievieno kūku maisījumiem, desām.
  • E 575 Glukonskābes delta-laktons.
  • E 576 Nātrija glukonāts.
  • E 577 Kālija glukonāts. Sekvestrants.
  • E 578 Kalcija glukonāts. Cietinātājs, sekvestrants. Pievieno desertu maisījumiem, džemiem.
  • E 579 Dzelzs glukonāts.
  • E 585 Dzelzs laktāts.

Garšas pastiprinātāji (E 600 - E 699)

  • E 620 Glutamīnskābe. Piešķir produktiem gaļas garšu, uzlabo alus garšu(kopā ar sālsskābi).
  • E 621 Mononātrija glutamāts. Var atrasties ātri pagatavojamās zupās, sausajās zupās, aromatizētās nūdelēs, iesala ekstraktā, rauga ekstraktā, sojas gaļā, sojas mērcē, želatīnā un aromatizētājos(vista, liellopu gaļa, dūmi, cūkgaļa).
  • E 622 Monokālija glutamāts.
  • E 623 Kalcija diglutamāts.
  • E 624 Monoamonija glutamāts.
  • E 625 Magnija diglutamāts.
  • E 626 Guanilskābe.
  • E 627 Dinātrija guanilāts.
  • E 628 Dikālija guanilāts.
  • E 629 Kalcija guanilāts.
  • E 630 Inozīnskābe.
  • E 631 Dinātrija inozināts.
  • E 632 Dikālija inozināts.
  • E 633 Kalcija inozināts.
  • E 634 Kalcija 5'-ribonukleotīds. Garšas pastiprinātājs. Lieto sāls un sodas produktos.
  • E 635 Dinātrija5- ribonukleotīds. Garšas pastiprinātājs,. Pievieno pikantiem ēdieniem un uzkodām, zupām, mērcēm un gaļas produktiem.
  • E 640 Glicīns un tā nātrija sāls.
  • E 650 Cinka acetāts.

Dažādi

  • E 900 Dimetilpolisiloksāns.
  • E 901 Bišu vasks.
  • E 902 Kandelivasks.
  • E 903 Karnaubvasks. Glazējoša viela. Pievieno cukura un šokolādes konditorejas izstrādājumiem.
  • E 904 Šellaka Glazējoša viela. Lieto, lai ar vasku pārklātu ābolus
  • E 905 Mikrokristāliskais vasks. Pārklāj žāvētiem augļiem, lai tie nesaliptu kopā.
  • E 907 Hidrogenēts poli-1-decēns.
  • E 912 Montānskābes esteri. Lieto produktu apvalkos
  • E 914 Oksidēti polietilēna sveķi. Lieto augļu un dārzeņu aizsargpārklājumam
  • E 920 L-cisteīns
  • E 927b Karbamīds
  • E 938 Argons
  • E 939 Hēlijs.Izmanto produktu iepakošanā.  
  • E 941 Slāpeklis
  • E 942 Slāpekļa (I) oksīds
  • E 943a Butāns. Lieto kā aukstuma aģentu kosmētikai
  • E 943 b Izobutāns
  • E 944 Propāns. Lieto putotos produktos.
  • E 948 Skābeklis
  • E 949 Ūdeņradis
  • E 950 Acesulfāms K. Lieto košļenes un mazkaloriju produktos
  • E 951 Aspartāms. Lieto mākslīgajos saldinātājos, diētiskajos dzērienos, košļenēs. Var būt pievienots jebkuram produktam bez cukura
  • E 952 Ciklāmskābe un tās nātrija un kalcija sāļi. Sastopams konservētos augļos un maz-kaloriju produktos
  • E 953 Izomalts
  • E 954 Saharīns un tā nātrija, kālija un kalcija sāļi. Lieto diētiskajos dzērienos
  • E 955 Sakraloze. Pievieno konditorejas izstrādājumiem
  • E 957 Taumatīns
  • E 959 Neohesperidīns DC
  • E 961 Neotams. Saldinātājs. Izmanto kā cukura aizvietotāju.
  • E 962 Aspartāma - acesulfāma sāls. Lieto košļenēs
  • E 965 Maltīts; maltīta sīrups
  • E 966 Laktīts
  • E 967 Silīts
  • E 968 Eritirols. Izmanto kā saldinātāju alkohols.
  • E 969 Kvilaja ekstrakts. Var tikt lietots saldējumā, saldumos un atspirdzinošos dzērienos.
  • E 999 Kvilaja ekstrakts.

Papildus ķīmiskās vielas

  • E 1103 Invertāze. Var būt konditorejas izstrādājumos ar mīkstu pildījumu
  • E 1105  Lizocīms. Var tikt pielietots siera gatavošanā un varētu būt sūkājamās konfektēs
  • E 1200 Polidekstroze
  • E 1201 Polivinilpirolidons
  • E 1202 Polivinilpolipirolidons
  • E 1203 Polivinilspirts
  • E 1204 Pullulāns. Izmanto mutes higiēnas produktos, kā, piemēram, mutes atsvaidzinātaja.
  • E 1404  Oksidētā ciete. Var būt sautējuma maisījumā, konditorejas izstrādājumos,mīklas sausajā maisījumā
  • E 1410 Monocietes fosfāts
  • E 1412 Dicietes fosfāts
  • E 1413  Fosfatētas dicietes fosfāts. Var būt saldējumā, aromatizētā jogurtā, konservēti produkti zīdaiņiem
  • E 1414 Acetilētas dicietes fosfāts. Var būt marinētos dārzeņos, jogurtā, mērcēs, sausajos kūku maisījumos un konservētos augļos
  • E 1420 Acitelēta ciete. Var būt mērcēs, desertos, pikantās mērcēs, ceptos un konditorejas izstrādājumos
  • E 1422 Acetilētās dicietes adipināts. Var būt jogurtā, mērcēs, marinētos dārzeņos, konservētos augļos, sausajā kūku maisījumā un pīrāgu pildījumos
  • E 1440 Hidroksipropilciete. Var būt marinētos dārzeņos, jogurtā, konservētos augļos
  • E 1442  Hidroksipropildiciete fosfāts. Var atrasties, saldētos desertos, konservētās zupās, mērcēs, kūku sausajos maisījumos
  • E 1450 Cietes nātrija oktenilsukcināts. Var būt salātu mērcēs, esencē, dzērienu baltinātajā
  • E 1451 Acetilēta, oksidēta ciete. Var būt konservētā pārtikā zīdaiņiem un maziem bērniem, un konditorejas izstrādājumos
  • E 1452 Cietes alumīnija oktenilsukcināts
  • E 1505 Trietilcitrāts. Var būt pārstrādātos olu baltumos, dūmu aromāts
  • E 1517 Glicerildiacetāts
  • E 1518 Gliceriltriacetāts; triacetīns
  • E 1519 Benzilspirts. Izmanto ēterisko eļļu un kosmētikas ražošanā.
  • E 1520 Propāna-1,2-(propilēnglikols)
  • E 1521 Polietilēnglikols. Lieto, lai glazētu ēdienu un regulētu tajā skābes un citu nekvalificēto e-vielu klātbūtni.
  • Modificēta ciete. Var tikt pievienota krējumam, jogurtam, piena produktiem, gaļas izstrādājumiem, tomātu mērcēm un citiem produktiem.